Jalan-jalan jumpa info bagus ni untuk dikongsi bersama...
Perlu selalu diingati bahawa masakan yang dimasak sendiri banyak memberi manafaat.
1. Makanan yang dimasak sendiri terjamin kebersihannya.
2. kualiti sayuran dan bahan masakan dapat kita pilih yang berkualiti sahaja.
3. Kata ahli Sufi, masakan yang dibacakan “Bismilah” dan “Selawat” semasa dalam proses penyediaan, makanan itu akan mempunyai roh yang bagus. Apabila kita memakannya badan akan menjadi sihat.
4. Dapat menjamin diri dari bahan-bahan yang merosakkan tubuh seperti bahan pengawet pewarna, gula sakarine dan msg.
Penyakit bermula daripada apa yang kita makan, bermula dari perut.
Selalu ingat pesanan Nabi “Makan waktu lapar, berhenti bila kenyang.”
Paling utama berserdahana dalam segala hal.
Waktu memasak makanan, kurangkan penggunaan minyak.
Masakkan jenis rebus paling digalakkan.
Banyakkan pengambilan buah-buahan dan sayuran.
Kurangkan pengambilan gula dan garam.
Jangan makan susu bersama cuka.
JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI ,
(SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, SEBELUM MAKAN NASI)
JANGAN TIDUR SELEPAS MAKAN TENGAHARI.
JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM.
(DIKUATIRI ANDA DIMAKAN USIA)
-Motto Mami Yatie -
maklumat lanjut see http://cook4u.wordpress.com/our-food/
2 comments:
A'kum. 4 info yg menarik.
Sebenarnya itu lah yg selalu diamalkan. Mesti cuba praktik ni.
tq for info tu.
hehe... best mak masak lagi..hoho
Post a Comment